Projektera & konstruera enligt ISO/IEC 81346

Grundkurs
MAX 10 deltagare

Utbildning om ISO/IEC 81346 som riktar sig både till dig som redan har kunskap/erfarenhet av det och vill bli uppdaterad kring vad de nyare delarna, del 10 och 12 av standarden, innebär samt hur dessa lämpligen tillämpas vid projektering och konstruktion. Och till dig som är nyfiken och nybörjare inom informationsstrukturering och ISO/IEC 81346, kanske arbetar du inom konstruktion, projektering, informationssamordning, anläggningsutveckling, fastighetsförvaltning eller i en drift- och underhållsorganisation.

KOSTNAD PER DELTAGARE 4 950 KR + MOMS

Kursbeskrivning

Denna utbildning ger dig grundläggande kunskaper inom den internationella standardserien ISO/IEC 81346 och hur den kan användas för att skapa flexibla och standardiserade informationsstrukturer av olika tillgångar samt hur detta återspeglas i projektering och konstruktion.

Vare sig du jobbar inom bygg- och fastighet, tillverknings- eller processindustri eller inom energisektorn, så är denna utbildning för dig! 

Du får insikter om varför ett standardiserat arbetssätt för strukturering är viktigt. Genom teoretisk genomgång och praktisk övning får du kunskap om hur du kan tillämpa ISO/IEC 81346 för att referensbeteckna och modellera enligt standardens olika regler.

Om informationsstrukturering och ISO/IEC 81346 

ISO/IEC 81346 är ett robust regelverk för att referensbeteckna tekniska anläggningsobjekt och därigenom strukturera och klassificera samt tilldela tekniska anläggningsobjekt unika referens-identiteter. Standarden bygger på att man skapar strukturer baserat på ett antal olika sätt att betrakta objekten, så som funktion, placering och sammansättning. Detta kallas för aspekter. Antalet aspekter kan utökas över tid efter verksamhetens behov. Genom detta uppnås flexibilitet, intressentoberoende och stabilitet över anläggningsobjektens livscykel. 

ISO/IEC 81346 har genom sin mångfacettering etablerat sig som den snabbast växande standarden för referensbeteckning, klassificering och strukturering av objekt. Den ersätter därmed tidigare och andra standarder inom området, så som KKS, BSAB96 och RDS-PP. Nära besläktat är även CoClass som bygger på ISO/IEC 81346 och som utvecklas av Svensk Byggtjänst.  

Då ISO/IEC 81346 kan betraktas som ett bibliotek av allmänna principer ligger konsttrycket i att tillämpa dessa principer utifrån den aktuella verksamhetens beskaffenhet och dess behov. 

TCG är Nordens ledande konsultföretag i att bistå organisationer vid tillämpning av och övergång till ISO/IEC 81346. 

Program

Program

DETALJER

 • TID: 08:15 – 12:00
 • FORMAT: Online
 • Pris: 4 950 kr + moms

AGENDA

 • Introduktion till ISO/IEC 81346-serien
  • Historia uppbyggnad och syfte
 • Effektivare konstruktion med bra strukturering
  • Skapa en fungerande systemindelning
  • Bygga strukturer
  • Skapa  återanvändbara lösningar
 • Hur olika perspektiv på konstruktioner återspeglas med hjälp av ISO/IEC 81346
  • Funktionell aspekt, produktaspekt, placeringsaspekt etc
  • Informationshantering genom hela livscykeln
 • Referensbeteckningar
  • Skapa referensbeteckningar
  • Så läses occh tolkas referensbeteckningar i tekniska dokument

För närvarande har vi inget planerat datum för kursen Projektera & konstruera enligt ISO/IEC 81346. Intresserad av att gå kursen? Anmäl ditt intresse nedan.

Träffa våra föreläsare

TCG Utbildning

Kursen arrangeras av

TCG

Jonas Thörnqvist

Specialist iso/iec 81346

Utforska alla våra utbildningar & events 

TCG är ett av de få aktörerna på marknaden som har direkt erfarenhet från branschen, betydande roll i förändringen och samtidigt förmågan att översätta detta i praktiken. Det är det som gör oss unika, samtidigt som det är det vi vill dela med oss av. 

C/o: Ioffice
Drottninggatan 32
111 51 Stockholm

Org.nr. 556969 – 4226

Anmäl dig till eventet
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev